• (212) 541 0609
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE Küçükçekmece Borsa İstanbul Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Genel

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı - Mutfak Elemanı ve Servis Elemanı

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar

  • Mutfak,
  • Pastacılık,
  • Servis,
  • Bar,
  • Hosteslik dalları yer almakta ve okulumuzda Mutfak ve Servis Dallarında  eğitim verilmektedir.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur.

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

 

2 24.01.2018 8972

 

EĞİTİM STANDARDI

EĞİTİM ALANI

KİŞİSEL HİZMETLER

ÖĞRETİM ALANI

OTEL, RESTORAN VE KETRİNG HİZMETLERİ

ÖĞRETİM PROGRAMI

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ

MESLEK/DAL

AŞCILIK (MUTFAK ELEMANI)

SEVİYESİ:

4

TANIM

Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun bir şekilde ön hazırlıkları yapma, yiyecek ve içecekleri hazırlama, yemek pişirme ve servise hazır hale getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimdir.

GİRİŞ KOŞULLARI

·         Temel Eğitimini tamamlamış olmak

·         Mesleğe engel hali bulunmamak

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

·                  Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının özelliğine göre ilgili yasa, tüzük, yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda yapılacaktır.

SÜRE VE BELGELENDİRME

  • 4 Yıllık mesleki eğitim programının sonunda diploma verilir
  • Sertifika eğitimi ( en az 2500 saat ) sonunda; 4. seviye sertifikaya yönelik eğitim belgesi verilir.

AÇIKLAMALAR

·         Eğitim sonunda verilen tüm belgeler yeterlilik sınavında ve üst öğrenimde değerlendirilir..

GÖREVLER

·          Ön hazırlıkları yapmak

·          Sebzeleri Hazırlamak

·          Fond ve Çorba Hazırlamak

·          Etleri Hazırlamak

·          Et Yemekleri Pişirmek

·          Yumurtadan Yiyecek Hazırlamak

·          Pilav ve Makarna Pişirmek

·          Salata Hazırlamak

·          Açık büfe Hazırlamak

·          Türk mutfağına özgü yemekler pişirmek

·          Hamur ürünleri  hazırlamak

·          Tatlılar hazırlamak

·          Sebzeleri Hazırlamak

·          Yabancı dilde iletişim kurmak

SONUÇ

(ÜRÜN-HİZMET)

Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yemek pişirmek ve servise hazır hale getirmek.

İSTİHDAM ALANLARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI

Aşçılar ;

1.    Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

2.    Pastanelerde,

3.    Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında,

4.    Kafeterya, bar ve restoranlarda,

5.    Yemek fabrikalarında,

6.    Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YETERLİKLER

  • Kişisel bakım yapmak
  • İş için hazırlık yapmak
  • Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak
  • Bulaşık yıkamak ve çöp atmak
  • Kritik kontrol noktalarını belirlemek(HACCP)
  • Besin öğelerinin kaynaklarını seçmek
  • Besin gruplarından günlük porsiyon miktarlarını tespit etmek
  • Sebzeleri , uluslararası şekillerde doğrayarak pişirmeye hazırlamak
  • Sebze garnitürleri hazırlamak
  • Yumurtadan yiyecekler hazırlamak
  • Basit tatlılar yapmak
  • Patates garnitürleri hazırlamak
  • Fond Hazırlamak
  • Çorbaları Pişirmek
  • Servise ön hazırlık yapmak
  • Masa üstü servis takımlarını hazırlamak
  • Masa örtüleri ve peçeteleri hazırlamak
  • Kuver açmak
  • Taşımak ve boş toplamak
  • Bar ön hazırlıkları yapmak
  • Temel sos ve türevlerini hazırlamak
  • Etleri hazırlamak
  • Etleri pişirmek
  • Su ürünlerini hazırlamak ve pişirmek
  • Salata ve salata sosları hazırlamak
  • Pilav pişirmek
  • Makarna pişirmek
  • Türk mutfağına özgü çorbaları pişirmek
  • Türk mutfağına özgü sebze yemeklerini pişirmek
  • Türk mutfağına özgü kurubaklagil yemekleri pişirmek
  • Türk mutfağına özgü dolmalar ve sarmaları pişirmek
  • Türk mutfağına özgü pilavlar pişirmek
  • Türk mutfağına özgü makarnalar pişirmek
  • Türk mutfağına özgü et ve sakatat  pişirmek
  • Türk mutfağına özgü komposto ve hoşaflar hazırlamak
  • Açık büfe kokteyl yiyecekleri hazırlamak
  • Kıyılarak yapılan hamurlardan ürünler hazırlamak
  • Çırpılarak yapılan hamurlardan ürünler hazırlamak
  • Pişirilerek yapılan hamurlardan ürünler hazırlamak
  • Milföy hamurundan ürünler hazırlamak
  • Hamur tatlıları hazırlamak
  • Tahıl tatlıları hazırlamak
  • Sütlü tatlılar hazırlamak
  • Meyve tatlıları hazırlamak
  • Flambe yapmak

·         Fondö yapmak

  • Yabancı dilde okumak ve yazmak

·         Mesleği ile ilgili yabancı dildeki yayınları okumak ve anlamak

AÇIKLAMALAR

 

EĞİTİM STANDARDI

KOD

EĞİTİM ALANI

KİŞİSEL HİZMETLER

81

ÖĞRETİM ALANI

OTEL, RESTORAN VE KETRİNG HİZMETLERİ

811

ÖĞRETİM PROGRAMI

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ

811 ORK

MESLEK/DAL

SERVİS ELEMANI (GARSON)

SEVİYESİ:

4

TANIM

Yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği yerlerde servis ön hazırlıkları yapma, konukları karşıla, sipariş alma, yiyecek ve içeceklerin servisi yapma, hesabın takdim ve tahsil işlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimdir.

GİRİŞ KOŞULLARI

·         Temel Eğitimini tamamlamış olmak

·         Mesleğe engel hali bulunmamak

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

·                  Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının özelliğine göre ilgili yasa, tüzük, yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda yapılacaktır.

SÜRE VE BELGELENDİRME

  • 4 Yıllık mesleki eğitim programının sonunda diploma verelir
  • Sertifika eğitimi ( en az 2500 saat ) sonunda; 4. seviye sertifikaya yönelik eğitim belgesi verilir.

AÇIKLAMALAR

Eğitim sonunda verilen tüm belgeler yeterlilik sınavında ve üst öğrenimde değerlendirilir.diploma alır.

GÖREVLER

·         İş organizasyonu yapmak.

·         Servis öncesi hazırlıkları yapmak.

·         Konuk kabul ve uğurlama işlemlerini yapmak.

·         Yiyecek ve içeceklerin siparişini almak.

·         Çeşitli yöntemlerle yiyeceklerin servisini yapmak.

·         Özel servis gerektiren yiyeceklerin servisini yapmak.

·         İçecek servisi yapmak.

·         Servis sonrası işlemleri yürütmek.

·         Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

SONUÇ

(ÜRÜN-HİZMET)

Konukları karşılayarak, yiyecek-içeceklerin satış ve servis hizmetlerini gerçekleştirmek.

İSTİHDAM ALANLARI

VE ÇALIŞMA KOŞULLARI

Servis elemanları ;

  1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
  2. Pastanelerde,
  3. Kurum mutfaklarında,
  4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
  5. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
  6. Eğlence yerlerinde (diskotek, gece kulüpleri vb.)  çalışabilirler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YETERLİKLER

·         Kişisel bakım yapmak

·         İş için hazırlık yapmak

·         Servise ön hazırlık yapmak

·         Masa üstü servis takımlarını hazırlamak

·         Masa örtüleri ve peçeteleri hazırlamak

·         Kuver açmak

·         Taşıma ve boş toplamak

·         Konukların kabul ve uğurlama işlemlerini yapmak

·         Klasik usullerde servis yapmak

·         Modern usullerde servis yapmak

·         Oda servisi yapmak

·         Kahvaltı servisi yapmak

·         İçeceklerle verilen bar yiyeceklerini servis etmek

·         Sosların servisini yapmak

·         Salataların servisini yapmak

·         Fondue yapmak

·         Flambe yapmak

·         Tranche yapmak

·         Antrelerin servisini yapmak

·         Çorbaların servisini yapmak

·         Hamur işlerinin servisini yapmak

·         Sebze yemeklerinin servisini yapmak

·         Meyve ve tatlıların servisini yapmak

·         peynirlerin servisini yapmak

·         Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak

·         Bulaşık yıkamak ve çöp atmak

·         Kritik kontrol noktalarını belirlemek

·         Besin öğelerinin kaynaklarını seçmek

·         Besin gruplarından günlük porsiyon miktarlarını tespit etmek

·         Sebzeleri uluslararası şekillerde doğrayarak pişirmeye hazırlamak

·         Sebze garnitürleri hazırlamak

·         Fond hazırlamak

·         Çorba Pişirmek

·         Yumurtadan yiyecekler hazırlamak

·         Basit tatlılar yapmak

·         Bar ön hazırlıkları yapmak

·         Meyve suyu servisi yapmak

·         Gazlı içecek servisi yapmak

·         Diğer soğuk içecekleri hazırlamak ve servisini yapmak

·         Çay servisi yapmak

·         Kahve servisi yapmak

·         Sıcak içeceklerin servisi yapmak

·         Bira servisi yapmak

·         Şarapların servisini yapmak.

·         Rakı servisi yapmak

·         Viski servisi yapmak

·         Kanyak servisi  yapmak

·         Diğer alkollü içkileri servis etmek

·         Likör servisi yapmak

·         Aperatiflerin servisini yapmak

·         Yabancı dilde okumak  yazmak ve konuşmak

·         Yabancı konuklerle iletişim kurmak

·         Mesleği ile ilgili yabancı dildeki yayınları okumak ve anlamak

AÇIKLAMALAR

 

İLGİLİ İÇERİKLER

Veli Görüşme Saatleri

23-12-2024

Genel Bilgilendirme

27-07-2023

Giriş-Çıkış Saatleri

27-07-2023

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı - Önbüro Elemanı ve Operasyon...

Okulumuzda;

  • Ön Büro,
  • Operasyon dallarında...

    24-01-2018

MİSYON VE VİZYONUMUZ

24-01-2018
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Cennet Mah. Turgut Reis Cad. No.3 Basınköy Girişi 34290 Küçükçekmece/İSTANBUL

Telefon
(212) 541 06 09


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.