YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır.
Alanın Altında Yer Alan Dallar
Eğitim ve Kariyer İmkânları
Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.
EĞİTİM STANDARDI |
||
EĞİTİM ALANI |
KİŞİSEL HİZMETLER |
|
ÖĞRETİM ALANI |
OTEL, RESTORAN VE KETRİNG HİZMETLERİ |
|
ÖĞRETİM PROGRAMI |
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ |
|
MESLEK/DAL |
AŞCILIK (MUTFAK ELEMANI) |
|
SEVİYESİ: |
4 |
|
TANIM |
Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun bir şekilde ön hazırlıkları yapma, yiyecek ve içecekleri hazırlama, yemek pişirme ve servise hazır hale getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimdir. |
|
GİRİŞ KOŞULLARI |
· Temel Eğitimini tamamlamış olmak · Mesleğe engel hali bulunmamak |
|
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
· Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının özelliğine göre ilgili yasa, tüzük, yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda yapılacaktır. |
|
SÜRE VE BELGELENDİRME |
|
|
AÇIKLAMALAR |
· Eğitim sonunda verilen tüm belgeler yeterlilik sınavında ve üst öğrenimde değerlendirilir.. |
|
GÖREVLER |
· Ön hazırlıkları yapmak · Sebzeleri Hazırlamak · Fond ve Çorba Hazırlamak · Etleri Hazırlamak · Et Yemekleri Pişirmek · Yumurtadan Yiyecek Hazırlamak · Pilav ve Makarna Pişirmek · Salata Hazırlamak · Açık büfe Hazırlamak · Türk mutfağına özgü yemekler pişirmek · Hamur ürünleri hazırlamak · Tatlılar hazırlamak · Sebzeleri Hazırlamak · Yabancı dilde iletişim kurmak |
|
SONUÇ (ÜRÜN-HİZMET) |
Mutfakta hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yemek pişirmek ve servise hazır hale getirmek. |
|
İSTİHDAM ALANLARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI |
Aşçılar ; 1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, 2. Pastanelerde, 3. Özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, 4. Kafeterya, bar ve restoranlarda, 5. Yemek fabrikalarında, 6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler. |
|
YETERLİKLER |
· Fondö yapmak
· Mesleği ile ilgili yabancı dildeki yayınları okumak ve anlamak |
|
AÇIKLAMALAR |
|
EĞİTİM STANDARDI |
KOD |
|
EĞİTİM ALANI |
KİŞİSEL HİZMETLER |
81 |
ÖĞRETİM ALANI |
OTEL, RESTORAN VE KETRİNG HİZMETLERİ |
811 |
ÖĞRETİM PROGRAMI |
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ |
811 ORK |
MESLEK/DAL |
SERVİS ELEMANI (GARSON) |
|
SEVİYESİ: |
4 |
|
TANIM |
Yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği yerlerde servis ön hazırlıkları yapma, konukları karşıla, sipariş alma, yiyecek ve içeceklerin servisi yapma, hesabın takdim ve tahsil işlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimdir. |
|
GİRİŞ KOŞULLARI |
· Temel Eğitimini tamamlamış olmak · Mesleğe engel hali bulunmamak |
|
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
· Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının özelliğine göre ilgili yasa, tüzük, yönetmelik ve genelgeler doğrultusunda yapılacaktır. |
|
SÜRE VE BELGELENDİRME |
|
|
AÇIKLAMALAR |
Eğitim sonunda verilen tüm belgeler yeterlilik sınavında ve üst öğrenimde değerlendirilir.diploma alır. |
|
GÖREVLER |
· İş organizasyonu yapmak. · Servis öncesi hazırlıkları yapmak. · Konuk kabul ve uğurlama işlemlerini yapmak. · Yiyecek ve içeceklerin siparişini almak. · Çeşitli yöntemlerle yiyeceklerin servisini yapmak. · Özel servis gerektiren yiyeceklerin servisini yapmak. · İçecek servisi yapmak. · Servis sonrası işlemleri yürütmek. · Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek. |
|
SONUÇ (ÜRÜN-HİZMET) |
Konukları karşılayarak, yiyecek-içeceklerin satış ve servis hizmetlerini gerçekleştirmek. |
|
İSTİHDAM ALANLARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI |
Servis elemanları ;
|
|
YETERLİKLER |
· Kişisel bakım yapmak · İş için hazırlık yapmak · Servise ön hazırlık yapmak · Masa üstü servis takımlarını hazırlamak · Masa örtüleri ve peçeteleri hazırlamak · Kuver açmak · Taşıma ve boş toplamak · Konukların kabul ve uğurlama işlemlerini yapmak · Klasik usullerde servis yapmak · Modern usullerde servis yapmak · Oda servisi yapmak · Kahvaltı servisi yapmak · İçeceklerle verilen bar yiyeceklerini servis etmek · Sosların servisini yapmak · Salataların servisini yapmak · Fondue yapmak · Flambe yapmak · Tranche yapmak · Antrelerin servisini yapmak · Çorbaların servisini yapmak · Hamur işlerinin servisini yapmak · Sebze yemeklerinin servisini yapmak · Meyve ve tatlıların servisini yapmak · peynirlerin servisini yapmak · Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak · Bulaşık yıkamak ve çöp atmak · Kritik kontrol noktalarını belirlemek · Besin öğelerinin kaynaklarını seçmek · Besin gruplarından günlük porsiyon miktarlarını tespit etmek · Sebzeleri uluslararası şekillerde doğrayarak pişirmeye hazırlamak · Sebze garnitürleri hazırlamak · Fond hazırlamak · Çorba Pişirmek · Yumurtadan yiyecekler hazırlamak · Basit tatlılar yapmak · Bar ön hazırlıkları yapmak · Meyve suyu servisi yapmak · Gazlı içecek servisi yapmak · Diğer soğuk içecekleri hazırlamak ve servisini yapmak · Çay servisi yapmak · Kahve servisi yapmak · Sıcak içeceklerin servisi yapmak · Bira servisi yapmak · Şarapların servisini yapmak. · Rakı servisi yapmak · Viski servisi yapmak · Kanyak servisi yapmak · Diğer alkollü içkileri servis etmek · Likör servisi yapmak · Aperatiflerin servisini yapmak · Yabancı dilde okumak yazmak ve konuşmak · Yabancı konuklerle iletişim kurmak · Mesleği ile ilgili yabancı dildeki yayınları okumak ve anlamak |
|
AÇIKLAMALAR |
|
Adres:
Cennet Mah. Turgut Reis Cad. No.3 Basınköy Girişi 34290 Küçükçekmece/İSTANBUL
Telefon
(212) 541 06 09